53 българи изкачиха Килиманджаро, искат признание за световен рекорд

53 българи са сред първите кандидати за носители на нова категория световен рекорд – „Най-голяма група от хора в света, изкачили Килиманджаро заедно“.

Признаването и сертификатът на Асоциацията на официалните световни рекорди се очаква да стане в най-скоро време, но постижението отговаря на всички изисквания, а идеята и реализацията е на Преслав и Ася Конови, управители на „Адвенчър Тийм България“.

53-ма българи заедно в интервал от само 20 минути стъпват на височина 5895 м. , на най-високият връх в Килиманджаро – Ухуру.

Първоначално заявената бройка е 60 човека, но поради здравословни причини и проява на височинна болест няколко от тях се отказват и до върха достигат 53. Изкачването е по маршрута „Машаме“ и продължава 7 дни.

19-годишният Доналд Фрейзър е най-младият участник, а 58-годишната Тодорка Димитрова – най-възрастният. Пръв от групата достига върха Георги Ковеличин, предаде БНР.

Около 180 души местен екип, от които 30 лицензирани планински водачи помагат на експедицията ни в Танзания, а най-вълнуващите моменти, казват участниците, са посрещането на изгрева на височина 5750 м на „Стела Пойнт“ и това 53 души да изпеят заедно българският химн от върха на Африка, от най-високата точка на Килиманджаро.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post В края на м. февруари, Гърция ще изплаща помощи за храна
Next post Ударно участие на български кметове в срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40 в Атина