Езерото Фундузи, от което е невъзможно да се вземе капка вода

0

Въпреки проблемите с прясната вода в Африка, племената никога не са се заселили на бреговете на Фундузи, не са ловили риба там и дори не са попълвали запасите от вода от това езеро, съобщава Chas Rik с позоваване на медиите.

Това е така, защото според местните легенди е невъзможно да се вземе капка вода от езерото Фундузи и всеки, който се докосне до водата или още пие, скоро ще умре. Също така хората принасяли жертви на митичното чудовище Фундузи, за да го умилостивят.

- Реклама -

Широката общественост научава за Фундузи в началото на 20-ти век, когато в близост до езерото са открити находища на хромна руда. Когато експедициите от Европа започнали да идват в тази област, езерото най-накрая било картографирано.

Учените слушали разказите на местните за зловещото езеро и чудовището, но в хода на геоложките изследвания не било открито нищо мистично.

През 1955 г. професор Хенри Бърнсайд и неговият асистент Такър решават да проверят легендата за странната вода, която не може да бъде изведена от езерото. Учените събрали вода в няколко контейнера, изработени от различни материали – стъкло, порцелан и пластмаса, и изминали няколко километра, възнамерявайки да изследват пробите.

Но не било възможно да се извърши анализът: на сутринта всички контейнери били празни. Тогава учените решили да се върнат в езерото и да вземат нови проби. Този път Бърнсайд потопил пръста си във водата и я опитал: вкусът на водата бил горчиво-гнил.

През целия ден учените наблюдавали контейнерите, но не настъпили промени, а на сутринта съдовете отново били празни. Бърнсайд възнамерявал да се върне до езерото и да изследва водни проби на място, но плановете били предотвратени от внезапно влошаване на здравето му: професорите били хоспитализирани и седмица по-късно той починал – както се оказало по-късно, от чревно възпаление.

Изглежда, че има потвърждения на зловещите легенди, но все още няма научно обяснение за явленията на езерото Фундузи. Всъщност залежите на хромова руда са причина за аномалиите.

Хромовите соли са много токсични за хората и концентрацията на хром в езерото била толкова висока, че няколко капки убили професор Бърнсайд.

Явлението на изчезващата вода се обяснява и с високото съдържание на хром. При температури под 19 градуса по Целзий хромните частици във водата кристализират (следователно водата „изчезва“ точно през нощта, когато е по-хладно). Всъщност течността от съда не отива никъде, а се превръща в твърда материя, разпространявайки се по дъното и стените на съда.

- Реклама -

Честно казано, някои от загадките на Фундузи все още не са разгадани – например, не е ясно защо в отровното езеро живеят голям брой крокодили. Не е ясно и какво ядат тези влечуги, защото в езерото няма риба, а други животни не ходят там да пият.

Please follow and like us:
- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име