Гърция глобява с €500, ако нямаш QR код, ако откажеш тест – вън!

Влизането в Гърция от днес става по нови правила – след предварително попълване на специален онлайн формуляр и получаване на QR код, въз основа на който някои хора ще бъдат тествани за коронавирус на границата, а пътуващите с автомобили от България могат да минават само през граничния пункт „Кулата“.

Липсата на QR код ще се санкционира с 500 евро, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната, съобщиха от гръцкото посолство в София.

- Реклама -

Ето повече информация за правилата, по които от днес се пътува до съседната страна:

От 1 юли международните полети се възобновяват на всички летища в Гърция, след като досега те бяха възможни само до Атина и Солун, по данни на гръцкото външно министерство. Пътуванията по море също са възможни, като се възобновяват и морските круизи, а пристанищата за влизане на круизни кораби са тези в Пирея, Корфу, Ираклион на о. Крит, Волос, Катаколон и Родос.

По сухопътните граници, макар ограничения за българи формално да не са налагани, заради новата процедура по електронно локализиране на пътниците влизането в Гърция ще е възможно единствено през ГКПП „Кулата-Промахон“. Преминаването през останалите 4 гранични пунктове на този етап няма да бъде възможно, информираха от посолството на Гърция в отговор на запитване на „Дневник“. От там увериха, че според развитието на епидемичната обстановка в бъдеще гръцките власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове.

Онлайн формуляр и тестване за коронавирус

Според новия протокол, въведен от гръцките власти, всички планирали посещения след 1 юли са длъжни да попълнят онлайн формуляр за локализиране на пътниците (Passenger Locator Form – PLF). Формулярът следва да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в страната и в него се посочват данни за контакт с пътника, място и продължителност на престоя и друга информация. Формулярът е достъпен тук, a попълването му е задължително до 31 август 2020 г. След вписването на данните в него се получава уникален QR (quick response) код.

Този код следва да бъде показан на граничните власти – на екран на телефон или разпечатан на лист. В зависимост от информацията в конкретния QR код пътникът ще бъде насочен или към зона за преглед, където ще му бъде направен PCR тест за коронавирус, или ще бъде допуснат направо в страната.

Целта на конкретния алгоритъм, разработен от гръцките учени, е да направи по-лесно локализирането на евентуални подозрителни случаи на носители на новия коронавирус, уточняват от гръцкото посолство в София.

Изолация до излизане на резултата от PCR тест

Когато пътник бъде насочен за PCR тест, след извършването му той е свободен да продължи ваканцията си в Гърция, но е задължен да се самоизолира на място по негов избор до излизане на резултатите.

„В рамките на самоизолацията пътниците ще трябва да останат ограничени в място за настаняване по техен избор, например в хотелска стая или в жилище на приятел. В тази връзка не са възможни никакви придвижвания или социални контакти, докато не им бъдат съобщени резултатите от теста, нещо, което се очаква да става в рамките на часове след вземането на пробите“, изтъкват от гръцкото посолство. Информацията за резултата от теста ще бъде съобщавана на посочените в онлайн формуляра данни за контакт.

- Реклама -

В случай на положителен тест за SARS-CoV-2, човекът ще бъде поставен под 14-дневна карантина. Гърция ще покрие трансфер до болница и медицински разходи, както и престой в карантинен хотел, ако това е необходимо, се казва в информация на сайта на гръцкото външно министерство. Ще бъдат поемани и разходите за лечение на хората без здравна застраховка, а ако те са граждани на Европейския съюз, тези разходи ще бъдат покрити и след това ще бъдат администрирани в съответствие с правилата на общността.

Възможен ли е отказ от тестване

Отказ от подлагане на PCR тест на границата ще означава невъзможност за влизане в страната, информират от посолството на Гърция.

Оттам подчертават важността на личната отговорност на всички граждани, за да бъде улеснена работата на властите, както и за създаването на условия за по-голяма сигурност за здравето на всички хора и конкретно тези, които попадат в рисковите групи.

Какви са глобите за неспазване на мерките в Гърция

Всяко нарушение на предвидените мерки срещу коронавируса на гръцка територия се наказва с глоба от 5 хил. евро.

Глоба е предвидена и за непредставянето на QR код на граничните власти. „Доколкото пътникът желае да продължи пътуването си, това ще го обремени със сумата от 500 евро“, отговарят от посолството на въпрос на редакцията.

Оттам изтъкват и че недостатъчна подготовка на пътуването ще доведе до закъснения в потока от превозни средства, преминаващи през всеки граничен пункт, а новата процедура има за цел да допринесе и за улесняването на условията за преминаване на пътниците през гръцко-българските гранични пунктове.

- Реклама -
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име