Има ли решение при изтекла валидност на ГТП на автомобила в чужбина?

Световната пандемия от Covid-19 затвори границите на Европа. В тази ситуация собствениците на автомобили с българска регистрация в чужбина, чийто годишен технически преглед (ГТП) е изтекъл или изтича скоро, се оказаха в капан.

От една страна, те не могат да докарат автомобила си до България, за да преминат през пункт за ГТП, ако съответните държавни граници са затворени. От друга страна, дори и да могат да пристигнат в България, при вече изтекла валидност на ГТП ще бъдат глобени. Това може да се случи както у нас, така и във всяка друга страна, през която преминават.

- Реклама -

Много хора се обърнаха за информация към СБА какво могат да направят, за да не бъдат санкционирани. Тук обобщаваме цялата информация по казуса.

Отговорът на държавата: Какво да правим без валиден ГТП в чужбина

Поставихме този въпрос пред Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, които осъществяват контрола и регулацията върху обществения превоз на пътници и товари, техническата изправност на превозните средства, придобиването на правоспособност за управление на МПС и т.н.

В официално писмо те ни отговориха, че към този момент „не е предвидено изтичащите в периода на извънредно положение срокове на валидност на документите за периодични прегледи за проверка на техническата изправност на ППС да бъдат удължени.“ От агенцията отбелязват още, че те не издават официални документи, с които да дават право на движение на автомобили с изтекъл срок на техническа изправност. Все пак, удължени са сроковете на валидност на редица документи, публикувани на сайта на държавната институция.

Как да действаме при застрахователно събитие с невалиден ГТП в чужбина

В патовата ситуация възниква и друг въпрос: Какво да направят шофьорите в случай, че претърпят пътно-транспортно произшествие (ПТП), ако са поели риска да шофират автомобила си от чужбина до България без валиден ГТП?

В нормални условия застрахователите отказват изплащането на обезщетения по застраховка „Каско“ особено в случай, че ПТП-то е по Ваша вина. Отказ за изплащане на обезщетението на понеслите вреди лица може да има и при „Гражданска отговорност“. Тогава застрахователната компания може да предяви дори регресивен иск. Но възможни ли са изключения в настоящата обстановка?

От Асоциацията на българските застрахователи ни отговориха, че членовете ѝ разглеждат индивидуално всеки казус в зависимост от Общите условия като се съобразяват с възникналата пандемия и ограниченията за придвижване, причинени от нея.

Свързахме се и със застрахователна компания. Те напомнят, че държавата удължи срокът на действие на личните карти, паспортите и свидетелствата за управление на МПС с шест месеца. От компанията биха се съобразили, ако към тези документи бъде включено и удостоверението за преминат ГТП. Но и до този момент липсва подобно решение на държавно ниво.

СБА напомня, че при изтекъл ГТП автомобилът не трябва да е в движение

Тъй като пунктовете за ГТП не са преустановявали работата си за времето на извънредно положение в страната, то собствениците на автомобили имат задължението да ги представят за технически преглед. Обърнете внимание, че служителите на „Пътна полиция“ изискват удостоверение за ГТП при проверка и налагат глоби с фиш в размер до 50 лв. или акт, при който наказанието освен парична санкция е и отнемане на до 5 контролни точки.

- Реклама -

СБА съветва, ако е възможно да не шофирате автомобила си, а да използвате транспортна услуга, която да го транспортира до България. Съдействие за това може да получите денонощно на номер 146 от мобилен за България и тел. +359 2 9 803 308 за чужбина. СБА също така си партнира с всички европейски автомобилни клубове, които предоставят подобни услуги. Ако все пак предприемете пътуване, проверете условията на застрахователната полица и се свържете със застрахователната компания, за да разберете позицията ѝ. Бъдете внимателни по време на път, избягвайте интензивния трафик и сядайте зад волана отпочинали.

Светозар Димитров

- Реклама -
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име