Курбан Байрам е за мюсюлманите!

0

Мюсюлманите отбелязват днес Курбан Байрам. По традиция празникът започва със сутрешна молитва.

Характерно за днешния ден е, че се коли жертвено животно, а част от месото се раздава на бедните. Семейството се събира, иска се прошка, а по-възрастните я дават на по-младите.

- Реклама -

Тази година за Курбан Байрам много изселници се върнаха по родните си места, за да празнуват заедно с роднините си, разказва бТВ. Вярващите празнуват три дни.

По случай свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам районният мюфтия на Разград Мехмед Аля отправи пожелание хората да бъдат по-състрадателни и милостиви. Това, което искаме за себе си да поискаме и за ближния си, да си помагаме един на друг без разлика на вяра и етническа принадлежност. Да бъдем по-добри и по-щедри не само по време на празниците, а да бъдем хора във всеки един момент от живота си, каза за БТА Аля.

Районният мюфтия посочи, че Курбан байрам е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца, и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Свещеният за мюсюлманите празник започва днес и се отбелязва в продължение на четири дни.

В деня преди байрама се раздават домашни питки и халва, с което се почита паметта на починалите близки. Този ден, предизвестяващ настъпването на празника се нарича „Арифе“.

Самият празник започва с байрамска молитва. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва – сабах намаз, а времето между двете се запълва с произнасяне на хутбе (проповед), разказа районният мюфтия. Той подчерта, че по време на проповедите имамите ще разкажат за смисъла на един от най-големите мюсюлмански празници, ще говорят за взаимоотношенията и взаимопомощта между хората, за състраданието и милостините, и за добротата, която е необходима в тези тези трудни времена.

Байрамският намаз във всички молитвени домове в региона ще се изпълнява при спазване на противоепидемичните мерки. Вярващите, които ще присъстват на молитвата ще са задължително с маски. Не можем да спрем хората да се ръкостискат или да целуват ръка на по-възрастните, но им препоръчваме заради обстановката да не го правят, каза Аля. По думите му един от основните принципи на ислямската религия е да защитава човешкия живот, затова призова вярващите да проявят търпение, воля и разбиране, да бъдат отговорни към самите себе си и да пазят хората около тях.

Основна традиция на Курбан байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбанът се разделя на три части. Една част от месото се оставя за семейството, с другата се нагостяват близки, приятели и познати, а третата се раздава на нуждаещи се хора, независимо от етническата им принаделжност, каза още районният мюфтия на Разград.

Той поясни, че най-важният момент на празника е по-заможните да обгрижват нуждаещите се – болни и възрастни, сираци и хора в материално затруднение. Аля добави, че както всяка година и тази жители на областта, които имат възможности са дарили средства за закупуване на животни. Месото от курбаните ще бъде раздадено в първия ден на байрама на социално слаби и изпаднали в нужда при спазване на всички санитарни изисквания.

- Реклама -
Please follow and like us:
- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име