Лихвите по кредитите тръгват нагоре след COVID отлаганията

0

С изтичането на удължения срок за отлагане на задължения на клиентите на банките е възможно да се наблюдава увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще доведе и до известно увеличение на лихвените проценти по новите кредити. Това се казва в прогноза на БНБ, публикувана в периодичното издания „Икономически преглед“.

От страна на търсенето, несигурността относно бъдещото развитие на макроикономическата среда, както и относително слабата инвестиционна активност на фирмите, е вероятно да имат ограничаващ ефект върху растежа на кредита за частния сектор.

- Реклама -

От БНБ цитират резултати от Анкетата за кредитната дейност на банките за четвъртото тримесечие на 2020 г., които показват затягане на стандартите при одобряването на молби за кредит от предприятия и домакинства, като най-съществено е затягането при потребителските кредити.

Факторите, които са повлияли за затягане на кредитната политика през тримесечието, са били по-ниската склонност на банките да поемат риск и повишената оценка на риска. Очакванията на банките за първото тримесечие на 2021 г. са за затягане на стандартите за предоставяне на фирмени кредити, най-вече за малките и средни предприятия (МСП) и за разхлабване на стандартите при кредитите за домакинствата.

Please follow and like us:
- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име