НАП напомня на всички българи, работещите в чужбина да декларират доходите си

4
11666

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации до НАП за доходите от 2017 г. от физически лица е 30 април 2018 г.

Доста българи вече години наред търсят доходи като сезонните работници в други държави – напр. берачи на ягоди през лятото във Великобритания или на маслини в Испания и Гърция.

- Реклама -

Студенти масово участват в популярните бригади в САЩ и Канада. Всички те не трябва да пропускат задължението, че данъчна декларация за получени доходи през 2017 г. трябва да подадат и всички, които са работили извън България. Правилото е, че ако сте били в чужбина по-малко от 183 дни от изминалата 2017 г., сте местно лице според българското законодателство, и трябва да обявите тук всичките си доходи за годината.

Доходите от чужбина се попълват в Приложение № 9 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Там се посочват получените доходи и авансово удържаните в чужбина налози. В България всички доходи се облагат с плосък данък от 10%, докато в някои страни по света има необлагаем минимум и прогресивна скала на облагане  – по-високите доходи се облагат с по-висок процент. Затова е добре, преди да подадете данъчната си декларация в България, да проверите дали имате право да ви върнат част от авансово събраните данъци в чужбина по Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). Добре е чак след като ви върнат част от налозите, удържани зад граница, да подадете годишната си данъчна декларация в България. Така в нея ще можете да напишете реалния размер на получените доходи и крайната сума на платените данъци зад граница.

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации до НАП за доходите от 2017 г. от физически лица е 30 април 2018 г.  Обичайно, работилите в чужбина българи имат много добри познания за комуникация по интернет, затова НАП очаква от тях да използват с лекота възможността да подадат декларациите си по електронен път, подписани с електронен подпис или ПИК.

- Реклама -

4 КОМЕНТАРИ

  1. Ние си плащаме данъците в страната в която работим, които изобщо не са малко.

  2. Какви доходи,от 1997 сме в чужда държава,и си плащаме данъците,що за нахалство остана да на изкарат длъжници. Бяхме принудени да бягаме от България ,безсрамници няма държава– територия за базите на Америка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име