Неизвестен купи първия гръцки ултракар за… $14.4 млн.

0

Spyros Panopoulos Automotive, базирана в Атина, обяви, че е получила първата реална поръчка за първия в света гръцки ултракар със звучното име Chaos. Ръководителят и основател на компанията, автомобилният дизайнер и инженер Спирос Панопулос, твърди, че този първи, изцяло произведен в Гърция суперавтомобил, който има уникална мощност от 3 065 конски сили и генерира въртящ момент от 1984 Нм, вече е поръчан от колекционер, името на който се пази в тайна. Цената на този първи екземпляр е с два милиона долара по-висока от обявената. За да стане притежател на първото копие, неизвестният богаташ ще се раздели със думата от от 14.4 милиона долара.

Ще припомним, че двигателят на ултраколата Chaos е направен с помощта на 3D печат на базата на магнезиева сплав. 3D отпечатаният колянов вал е изработен от титаниева сплав, а буталата са направени от силициев карбид. Инженерите на SP Automotive са приложили уникалната технология за проектиране, при която създаването на всеки автомобилен възел се извършва, като се вземат предвид специфичните натоварвания, което позволява да се оптимизира дизайна и да се намали общото тегло на превозното средство.

- Реклама -

Chaos се задвижва от четирилитров V10 битурбо двигател. Автомобилът ще се предлага в две нива на мощност (2 049 или 3 065 к.с.), предавайки въртящ момент към четирите колела чрез трансмисия с двоен съединител. Необичайната футуристична форма на автомобила е 78% 3D отпечатана с помощта на ултра здрави, но леки материали.

Колелата, спирачките, кормилното управление, педалите и системата за закрепване на страничните огледала са отпечатани с титан, инструментална стомана и въглеродни влакна. Монококът, тапицерията и шасито се отличават с един от най-здравите изкуствени полимери в света, Zylon. В резултат на това масата на колата Chaos е само 1 272 кг.

Според разработчиците, ултракарът Chaos може да достигне скорост от 300 км/ч само за 7.1 секунди, а максималната скорост е 500 км/ч. Компанията вече е получила първата си поръчка за автомобила, а доставката е насрочена за първата половина на 2022 г. Базов модел Chaos с изкуствено ограничена мощност от 2049 к.с. се оценява на 6.4 милиона долара, а най-наточената версия на ултраколата с мощност от 3 065 к.с. ще струва около 12.4 милиона долара.

Please follow and like us:
- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име