Протести в Атина и Солун срещу задължителната ваксинация, има арестувани

0

Броят на лабораторно потвърдените нови случаи на заразяване с коронавирус в Гърция през последното денонощие е 2972, съобщи АНА-МПА. Трима души са починали в страната от КОВИД-19, предаде БТА. Направени са били 75 578 теста, като делът на положителните е 3,93 процента, съобщава „Катимерини“. От случаите 1266 са установени в столицата Атина, а 236 – в Солун.

На основата на седмичните данни за периода 12 – 18 юли най-сериозно е положението в Ретимно на остров Крит, където процентът на положителните проби е 4,85 процента, следват остров Парос с 4,31 процента и остров Миконос с 4,06 процента, съобщи телевизия Скай. Тази вечер на площад „Синтагма“ в Атина се провежда демонстрация на противници на задължителната ваксинация, пише „Катимерини“.

- Реклама -

Според информацията са се събрали около 1500 души, които издигат лозунги „Не на задължителната ваксинация“. По оценки на АФП в Атина протестират около 1000 души, а в Солун повече – около 2000. Демонстрациите са насочени срещу внесен в гръцкия парламент закон, който предвижда временното освобождаване без заплащане на болногледачи и служители в домове за възрастни хора, които откажат да се ваксинират срещу КОВИД-19.

Най-малко петима души бяха арестувани, след като полицията се сблъска с демонстрантите в централната част на Атина снощи. Органите на реда използваха сълзотворен газ, шокови гранати и водни оръдия, за да разпръсне тълпите от площад „Синтагма“, точно пред сградата на гръцкия парламент.

Please follow and like us:
- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име