Скандалите в Гърция заради маските в клас – родители готови да спрат децата си

0

Напрежение и скандали избухнаха при откриването на учебната година в Гърция заради отказа на родители децата им да носят маски, съобщи тв „Скай“. Носенето им в училищата е задължително във всички помещения, включително в класните стаи.

В основно училище в Патра четирима ученици не били допуснати да влязат, защото родителите им не се съгласили децата им да сложат маски. Те заявили, че ще продължат с тази тактика всеки ден, защото не вярват на предписанията на епидемиолозите.

- Реклама -

Баща от Солун казал пред ,,Скай“, че “ако трябва, детето ми няма да посещава часовете цяла година”. За подобни случаи се съобщава и от Крит. Много родители отказват да изпратят децата си на училище и казват, че ще ги оставят вкъщи колкото трябва. 2 800 000 ученици влязоха в класните стаи в понеделник и в Румъния, като там властите определиха 3 сценария за провеждане на учебния процес в условията на пандемия.

Според министъра на образованието Моника Анисие 12 423 учебни заведения ще работят при “зелен сценарий”, 4915 – при “жълт сценарий”, а 263 – при “червен сценарий”. Зеленият предвижда присъствието на всички ученици в клас. Той се прилага, ако по-малко от един на 1000 жители в района е заразен с COVID-19.

Жълтият предвижда на училище да ходят всички деца от предучилищните и първите класове, както и от завършващите – съответно 8-и и 12-и клас, а останалите – на ротационен принцип през една или две седмици. Този сценарий се прилага в населените места, където заразените са между 1 и 3 на 1000 жители. Червеният сценарий се отнася за селища, където заразените са над 3 на 1000 жители. Там обучението ще е изцяло онлайн.

След 6 месеца пауза – най-дългата в Европа – училищата отвориха и в Италия. Това е изпитание за организаторските умения на правителството, за нервите на учителите и за самоконтрола на превъзбудените от вълнение ученици, посочва Ройтерс. 5,6 млн. ученици седнаха на чиновете си в понеделник в 13 области на страната. Останалите 7 области отложиха началото на учебната година за следващата седмица.

Хиляди позиции за учители обаче остават незаети, а освен това в Италия повечето преподаватели са над 50 г., което ги излага на голям риск от инфекции. В понеделник СЗО отчете рекорд на заразени в света за денонощие – почти 308 000 души. Организацията предупреди, че се очаква повишаване на смъртността през октомври и ноември. В Източна Ява, Индонезия, властите прилагат оригинално наказание срещу онези, които отказват да носят маски – пращат ги да копаят гробове за жертвите на коронавируса.

Междувременно Израел стана първата страна, която въвежда повторно пълна национална карантина. Изолацията ще продължи 3 седмици, като се започне от 18 септември и ще засегне празнуването на най-големия еврейски празник Йом Кипур. Мярката предизвика гнева на жителите, които ще имат право да излизат само до хранителните магазини и аптеките и да не се отдалечават на повече от 500 м от дома си. Училищата затварят за 2 седмици, както и всички ресторанти, хотели и спортни съоръжения.

Please follow and like us:
- Реклама -
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име