Суеверия у нас: Талисмани от Атон пазели от COVID-19

0

Инфлацията, високите цени в комбинация с перманентната заплаха от вируси вдигна рязко суеверията и фатализма в България. Психолози коментират пред „Телеграф“, че все повече нашенци са започнали да живеят ритуално като тракийски жреци. Хиляди вярвали, че спазването на определени трансцедентални правила ще запази здравето им, работата им, ще подобри или поне няма да влоши финансовото им положение. Радиестезистът и психолог Радослав Димитров коментира, че най-разпространеното суеверие у нас е черната котка в комбинация с ретроградните планети. Напоследък обаче доста нашенци са развили фатализъм и фобия от COVID-19, но са намерили лек срещу това с талисмани от Атон.

„Все по-често наблюдавам хора, тръгнали за някъде, щом видят черна котка да пресича пътя им, спират и панически търсят камък, и за да разсекат лошата поличба – го мятат пред себе си. В другия случай човекът директно сменя маршрута си. Мога да споделя още за клиенти, които при ретроградна планета отлагат всички планове, дори скъпи екскурзии в чужбина, нищо че вече са ги заплатили. Страхуват се, че самолетът може да падне, а ако дестинацията е по-екзотична – да хванат някой опасен вирус и да умрат. Въпреки че самите астролози съветват да не се стига до крайности, може би заради тежкия политически преход у нас вече над 30 г. много хора с по-лабилна психика са развили остра форма на фатализъм“, споделя сензационно Димитров.

- Реклама -

Негови колеги също коментираха, че масово вече българи и крачка не правят, без да предприемат някой ритуал за защита. Спазвайки конфиденциалност, експерти заявява, че мнозина били пристрастени към източните заклинания, дело на магове и ходжи. Най-често са поръчвали магическото растение демир бозан за талисман. Други суеверни люде залагали на четени муски, съдържащи персийски апокрифни формули, наричани магии. Все повече нашенци обаче започвали да проглеждат и за силата на православните талисмани. „Чувала съм да се поръчват такива от Атонските манастири. Те служат за защити и благословия. Изработени са от малки листчета със специални молитви, които монасите сгъват и мушкат в малки торбички – 5 на 2 сантиметра, които накрая се зашиват здраво или се запечатват с восък. Има мода тези талисмани да се зашиват в дреха, във вътрешен джоб. Имам клиент, таксиметров шофьор, който е стигнал до такава крайност, че в палтото му има над 200 такива талисмана. Да не говоря, че вътре цялото му такси е облепено в икони и кръстове“, разказа Росица Калева, лайфкоуч, експерт по семейни консултации.

В доста от разпространените суеверия обаче са кодирани реални събития от древността. Така например днес мнозина не дават никой да пие от чашата им от страх – да не научат тайните им или да не откраднат нечий късмет. А това суеверие иде от времената на Бубонната чума, когато било установено, че който пие от чаша на човек (вероятно заразен), и той скоро умирал. Експертите коментираха, че и днес има хора, които не са излизали от домовете си заради страха от коронавируса. Но напоследък започнали да се престрашават. Един човек споделил пред психолога си, че си е поръчал кристал, за който се твърди, че пази от вируси. Това бил мистичният тулит, който според минералотерапевти помага за перфектната хомеостаза – баланс в работата на всички органи и жлези.

„Има един човек – арменец, в столичния квартал „Младост“. Той приготвя специална отвара, която хората впръскват около телата си за защита срещу Ковид-19. Дали действа или не, но така доста страдащи от ковид фобия са набрали смелост да напуснат домовете си. Интересно, че самият коронавирус се превърна хем в суеверие, хем в табу, което не бива да бъде назовавано, че да не се заразим“, коментира още Радослав Димитров.

По думите му хората се страхували още за живота си и отказвали да отидат на работа, ако са сънували лош сън.

Друго доста разпространено суеверие в България е отказът да се празнува 40-ия рожден ден. Поради тази причина стотици хиляди българи се сковават от страх, щом навършат сакралната възраст. А примери за наказание и дори скорошна смърт при нарушаване на табуто имало доста.

Разпространеният мит, че ако празнуваме 40-ия си рожден ден, ще ни застигне голямо нещастие, болест и дори смърт, идва от Библията. Според нея Христос прекарва 40 дни в пустинята без храна и вода. През това време е изкушаван жестоко от дявола. Потопът, в който Ной спасява семейството си и избрани двойки животни, също е продължил точно 40 дни. Нумеролози свързват страха от числото с четворката, символизираща четирите рамена на разпятието и страданията. Астролози пък изтъкват, че 4 е число на планетата Сатурн, която носи тежки изпитания в живота на човека. Но ако юбилеят не се празнувал шумно, човекът можел да мине между капките. А най-сигурно да почукаме на дърво, че да не ни застига зло. Това пък също идва от християнството и материала, от който е било изработено разпятието. Други изследователи свързват вярването с още по-стари божества, вярвания в природни духове, живеещи в дърветата и помагащи на хората. Суеверия или реалност – тук вече не се наемаме да кажем.

Please follow and like us:
- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име