В Гърция внесоха проект на спешен закон за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС

Проектозакон, озаглавен „Договорености за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз“, беше внесен в гръцкия парламент от заместник-министъра на външните работи Милтиадис Варвициотис. Законодателната инициатива има за цел да консолидира съответното законодателство, да систематизира регулаторната рамка и премахне общата несигурност за това какво ще е в сила до излизането на Великобритания от Европейския съюз, със или без постигане на споразумение.

Министерството на външните работи е основният орган на всички съответни органи на гръцката Държавна Администрация на техническо, административно, оперативно, организационно и законодателно ниво, така че да има обширна междуведомствена координация, за да може  държавният механизъм да бъде подготвен кога и как да бъде завършено  оттеглянето на Обединеното кралство.
Този законопроект, урежда въпроси, свързани с:

- Реклама -
 • Признаване правото на пребиваване на британските граждани (и членовете на техните семейства), които са пребивавали в Гърция до датата на оттеглянето, да бъде уредено до 31.12.2020 г., както и за тези, които ще пристигат след 01.01.2021 г. Уредени са и условията за влизане и излизане в страната.
  • Координирането на социалните права на британските граждани и тяхното здравеопазване.
  • Признаването на британски шофьорски книжки в Гърция и замяната им с гръцки.
  • Общите условия за създаване и функциониране на туристически агенции в Гърция от физически и юридически лица със седалище в Обединеното кралство.
  • Уреждането на финансови въпроси, със специално предвиждане свързано с операциите на застрахователните и презастрахователните предприятия.
  • Преодоляването на извънредни и спешни нужди във връзка със  сформирането на персонал на Генерална дирекция „Митници и Специфичен акциз“ към Независимия орган на публичните приходи  /Α.Α.Δ.Ε./  чрез преместване на постоянен персонал. Мярката беше счетена за необходима с оглед необходимостта от извършване на митнически контрол върху пътниците и стоките, но също така и от необходимостта от справяне с контрабандата, събирането на акцизите върху напитките и горивата и модернизирането на съответните електронни услуги.
  • Специфични въпроси относно правата на физическите и юридическите лица, които могат да възникнат в случай на no-deal  Brexit /Брексит без споразумение/ и не са регламентирани от правото на ЕС, по-специално тези, свързани с достъпа до заетост и признаването на професионални и академични квалификации. Тези случаи ще бъдат уредени със съвместно решение на министъра на външните работи и в зависимост от случая от компетентния министър.

 

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име